vrijdag 30 maart 2012

Fietsmeting

Gisteren (op mijn verjaardag (44ste)) na het werk naar Kapelle gereden naar Fysiotherapie "van Loo & Veerhoek".
Ik ben op hun geattendeerd door de weblog van ProFlavio, die daar een fietsmeting heeft laten doen en zeer enthousiast over was.
Toen ik mijn fiets heb gekocht heb ik wel een meting laten doen, maar zo'n standaardmeting wordt statisch gedaan, dwz dat de verhoudingen van je lichaam worden opgemeten en dat daar dan een advies uitrolt. Zo'n meting houdt echter geen rekening met eventuele bewegingsbeperkingen en is eigenlijk heel statistisch.

Gisteren werd de meting verricht door Jacob Wijnstra, zelf een niet onverdienstelijk wielrenner en ik had hem dan ook even "ge-googled" voordat ik naar hem toe ging.
In 2006 heeft hij de Marmotte gereden in 9:08:04, maar hij vertelde me gisteren dat hij toen een half uur moest wachten op de Glandon ivm een ongeval en hij puur voor het uitrijden meedeed.(heeft toen wel zijn diploma weg gegooid omdat hij geen goud had).
In 2008 is hij nog eens terug gegaan en is met de wedstrijdrijders aan kop mee gegaan en ging zelfs aan kop op de Glandon. Hij is toen gefinished in 6h48min50sec en werd overall 58-ste! (is er toch nog hoop voor me om onder de 8 uur te rijden?)

Eerst werd ik onderzocht op mijn gewrichten, de stand ervan, beweeglijkheid en evt afwijkingen. Daarna werden eerst de schoenplaatjes goed gezet en de fiets in de Tacx om warm te rijden. De meting vereist namelijk wel een bepaalde intensiteit. Dan werden de sensoren opgeplakt, eerst aan mijn rechterkant op mijn voorvoet, enkel, kuit, knie, bovenbeen, heup,zijkant, hand, pols, elleboog, bovenarm,en schouder.
Op het PC scherm zag je dan niet een beeld van mijzelf, maar puur de sensoren.
In een werkblad werden dan alle hoeken en maten zichtbaar waarmee dan indien nodig gecorrigeerd kon worden.Het bleek dat ik te lang zat waardoor klachten van nek en schouders werden veroorzaakt, dus een kortere pen werd geinstalleerd en weer opnieuw een meting gedaan. Uit diverse waarden bleek dat ik steeds de neiging had om naar achteren op mijn zadel te schuiven, dit kwam door mijn stijve onderrug in combinatie met een vlak zadel. Er werd een ander zadel gemonteerd en dat voelde gelijk heel goed aan, ik zat nu ook veel beter tov mijn bracket waardoor de krachten beter werden overgedragen op mijn pedalen en mijn bilspieren ook meer belast werden.
Tot slot mijn stuur nog iets achterover gedraaid.

Vervolgens de meting ook aan mijn linkerzijde uitgevoerd en de getallen vergeleken waaruit bleek dat ik goed symetrisch op mijn fiets zat.

Als laatste werd mijn fiets nog helemaal gescand zodat alle afmetingen en onderlinge verhoudingen hiervan ook zichtbaar werden.Vandaag de nacht in en aangezien ik dan altijd m'n gemak houd, mijn tijd besteed aan het aanpassen van mijn fiets.
Naar Kaprijke gereden om een nieuw zadel en stuurpen te halen bij Cycloon.
Ik liep daar werkelijk met het kwijl uit mijn mond, overal waar je keek fantastisch mooie frames, wielen, kleding, brillen enz.
Ook nog even geschakeld met de Shimano Ultegra Di2 groep.
Wat overtreft dat mijn verwachtingen zeg, het schakelt als een warm mes door een zacht pakje boter, werkelijk een genot om naar te kijken en te voelen.(terwijl ik toch echt een Campa-fan ben!)Na het weekend (eerst 3 nachten weg werken) weer lekker trainen, ben heel benieuwd hoe het gaat aanvoelen en natuurlijk zondag genieten van de klassieker onder de klassiekers de RVV.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Angelo,toch belangrijk zo meting he nu zie dat er nog kan aangepast worden.
  Maar wat kost nu zo'n meting.

  M.Vr.Gr. Fred Wauters

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Angelo,het is meeting sorry.

  M.Vr.Gr. Fred Wauters

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fred , zo'n meting kost €190,-, maar ze kunnen 5 fysiobehandelingen in rekening brengen bij de zorgverzekeraar (dat doen zij zelf) en dan kost het je €50,-, terplaatse te betalen.

  groetjes Angelo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Angelo,bedankt voor de info en nog gefeliciteerd met je 44ste verjaardag.

  M.Vr.Gr. Fred Wauters

  BeantwoordenVerwijderen