maandag 6 februari 2012

Triggerpoints

Helaas nog steeds veel last van mijn linker schouder en arm.
Ik heb pijn met tintelingen tot in mijn vingertoppen en het gevoel van botpijn in mijn linkerarm. Ik ben inmiddels diverse malen naar de osteopaat geweest die alles los heeft gemaakt, maar de klachten gingen niet weg. De laatste 2 keer is hij overgegaan op triggerpoint therapie.

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen and carpaaltunnel syndromen. Ze zijn de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, en gevoelloosheid in handen en voeten.
(met dan aan het internet)Het deel van een spiervezel dat de echte samentrekking verzorgt is een microscopisch kleine eenheid die "sarcomeer" wordt genoemd. Een sarcomeer trekt zich samen als zijn twee delen bij elkaar komen en zich als vingers in elkaar vouwen. In je spieren moeten miljoenen sarcomeren zich samentrekken om ook maar de kleinste beweging te veroorzaken. Een triggerpoint bestaat als te sterk gestimuleerde sarcomeren chemisch niet langer in staat zijn hun samengetrokken toestand te verlaten.
dat betekent dus dat de spier (of een gedeelte ervan) volldeig in verkramping gaat waardoor de bloedtoevoer ervan ernstig verstoord wordt.
Een duidelijk kenmerk van zo'n triggerpoint is ten eerste spierspanning , maar ook pijnklachten die in de eerste instantie heel ergens anders vandaan moeten komen, zoals gevoel van diepe botpijn.
Triggerpoint ontstaan in een bepaalde patroon en daardoor vrij makklijk te vinden.

Mijn osteopaat heeft me doorverwezen naar iemand die "Dry needling" doet en daar ben ik vanmorgen naartoe geweest in Roosendaal.
Dry needling is het laten schrikken van zo'n triggerpoint (waardoor deze ontspant) door hem aan te prikken met een naald. De naald lijkt op die van acupunctuur, echter bij acupunctuur blijft zo'n naald(-en) langere tijd zitten.Bij dry needling worden de triggerpoints opgezocht en voor een paar tellen geprikt met 1 naald. Het inbrengen van de naald voelde ik niet, maar het prikken van het triggerpoint voelt aan alsof je tegen een stroomdraad piest, of nog meer zoals de uroloog je zaadstrengen pakt voordat hij ze doorknipt.Dat heeft hij dus 10 maal gedaan vanmorgen. Eigenlijk viel het best mee, want toen de osteopaat zo'n verharde spier in mijn bovenrug ging irriteren, was ik in staat om hem een klap op zijn kaken te geven of neer te schieten, waar hij dus hard om moest lachen. Ik vind een beetje pijn niet erg, als het maar ergens toe dient.
Zo'n triggerpoint wordt trouwens veroorzaakt door een verkeerde beweging, ongeluk, overbelasting, stress, allergieen, te strakke kleding enz.
Ik ben mezelf niet bewust van de oorzaak, maar aangezien ik niet veel gesport heb vorig jaar, zal de oorzaak wel in te strakke kelding zitten.

Jullie begrijpen wel dat er van trainen dus nog steeds niet veel komt, af en toe voorzichtig even op de Tacx, maar meer is het niet.
Mijn doel blijft echter recht overeind staan betreft de Marmotte.
Nu even een paar dagen afwachten of de klachten verminderen en volgende week waarschijnlijk nog even terug voor een 2e behandeling.

Wat een prachtig winterweer overigens, de kids zijn volop aan het schaatsen op het water achter ons huis, een fantastisch gezicht zoals ze daarvan genieten.
Op de Schelde drijven kleine ijsklompen en zelfs de eenden die normaal in de achtertuin zitten, dobberen gezellig met de ganzen mee op de golven veroorzaakt door de passerende boten.
De 11 stedenkoorts is ook weer toegeslagen, ik hoop dat het doorgaat en wel op een vrije dag zodat ik er een hele dag van kan genieten, want dat is toch echt een megaspektakel.

Lees net dat Contador geschorst is tot 6 Augustus dit jaar, dus geen Tour voor hem.
Tevens is hij zijn Tourzege van 2010 en Giro zege van 2011 kwijt.
Weer een harde klap voor het wielrennen natuurlijk, maar de strijd zal er zeker niet minder mooi van worden.

2 opmerkingen:

 1. Hey Angelo,

  Ziet er lekker uit met die naalden ik hoop voor je dat het helpt. Jammer dat het trainen een beetje stil ligt maar goed als je in maart begint dan heb je tijd genoeg om topfit aan de start te staan bij de Marmotte.Te strakke kleding zal idd wel de oorzaak zijn (haha) Op zich is het gewoon erg goed om de fiets even te laten staan en eventueel wat anders te gaan doen indien mogelijk. Begin nu zelf pas weer honger naar de fiets te krijgen en ik heb al een hele tijd niet gefietst. Ik stap zelf ook pas weer in maart op de fiets tenzij het weer plots een stuk beter wordt. Succes met de behandeling en straks weer lekker trainen hé !!

  Groeten,

  Angelo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop inderdaad ook dat het geholpen heeft. Kan je misschien een artikel plaatsen met het reslutaat. Ik ben erg benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen