dinsdag 8 november 2011

Iceman

Vandaag een langere rit gepland van zo'n 3 uur.
Het was koud en grijs en de rit vertrok richting Ijzendijke via Hoek en Biervliet.
Net voor de Braakman haalde ik onze eigen "Iceman" in.
Ik heb hem de afgelopen jaren al vaker gespot; op zijn fiets gekleed in alleen een korte jeans-broekje, geen sokken of schoenen en geen shirt en/of jas.
Hij doet dit gewoon het gehele jaar door, zelfs als het vriest. De enige warmte die hij heeft komt van zijn lange haardos, kortom "een bijzondere verschijning" die niet zou misstaan bij Jambers.

In Nederland , en trouwens ook in de rest van de wereld, is Wim Hof (bijnaam "The Iceman") een groot fenomeen op het gebied van zulke fratsen. Hij wordt gezien als een medisch wonder, hij kan zijn lichaamstemperatuur gewoon op 37C houden terwijl hij langere tijd ( record is 1h50min) in een kist vol met ijsblokjes staat, tevens krijgt hij zijn verbranding 3 keer zo hoog . Hij heeft vrijwel in zijn nakie bij temperaturen van minus 25C bergen beklommen en heeft het record onder ijs zwemmen.
Dit jaar heeft hij ook het tegenovergestelde gedaan, namelijk een marathon gelopen op het heetst van de dag in Namibie zonder 1 duppel te drinken en toch bleef ook nu zijn lichaamstemperatuur steeds 37C. (5 liter vocht verloren)
Hof beweert door middel van een soort meditatie zijn eigen autonome zenuwstelsel en zijn immuunsysteem te kunnen aansturen. Zo houdt hij zijn lichaamstemperatuur in het ijs op peil en dus ook in de woestijn. Hof wil graag dat de wetenschap ontdekt hoe hij het doet, omdat hij denkt dat hij zijn 'gave' ook aan anderen kan overbrengen. Hij gaat dan ook een cursus geven om te bewijzen dat wat hij kan, ook voor anderen mogelijk is en zelfs voor sommige ziektes een hulpmiddel kan zijn.


Ik kreeg gedurende de rit toch wel last van koude voeten, de temperatuur was zo'n 10C, maar er stond een venijnige koude wind uit het noord-oosten. De benen voelden goed aan en de bedoeling was om lekker in D1 te blijven rijden. De rit ging vanaf Ijzendijke via Watervliet, Kaprijke, Zelzate, Zuiddorpe, Axel naar Hulst. Langs de weg van Axel-> Hulst reed aan de overkant op het fietspad ook een wielrenner die ik inhaalde. Hij zette echter weer aan en kwam (aan de overkant) terug naast me rijden en voerde het temp weer op. Ik kon me helaas weer niet inhouden en ging mee in dit haantjegedrag, of moet ik het competitiedrang noemen?
Het tempo vloog omhoog en er trad al een lichte verzuring op in mijn bovenbenen en toen brak het touwtje van................die ander!
Thv Absdale terug in D1 gaan rijden en lekker met rugwind via Zaamslag naar huis.
92 km op de teller en een gem hartslag van 138bpm (hoog d1) en gem. 30,5 km/h.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten