zondag 21 maart 2010

Omloop Passage Fitness

Zaterdag de eerste test voor de komende Ronde van Vlaanderen om te zien of ik een beetje goed bezig ben en waar ik sta tov van vorig jaar. De voorbereiding op de weg zelf was ivm het winterweer een stuk korter, maar dat zegt niks over de kwaliteit. Om 6:00h ging de wekker en buiten begon het al zacht te regenen. Ik had de avond ervoor mijn spullen al klaar gelegd, zowel de regencollectie als het zomertenue. Om 7:00h had ik afgesproken bij Guido en Marty zou daar ook naartoe komen. Toen we de fietsen op het dak monteerden begon het al aardig hard te regenen, maar afspraak is afspraak, dus zonder twijfel rond 7:15h richting Gent vertrokken.
Het was al aardig druk op d parking langs de roeibaan van Blaarmeersen, we hadden alle 3 al vantevoren ingeschreven dus het bemachtigen van de benodigde bescheiden was snel geregeld.
Peter (Rottier) , die vandaag overigens 31 lentes is geworden, stond ons al op te wachten. Hij zou de 110km rijden en aangezien het parcours uit lussen bestond , kon hij een flink eind met ons oprijden. Ik vond het moeilijk te beslissen wat aan te doen en ging met het oog op de verwachtte regen voor de jack en beenstukken wat achteraf geen goede keuze was. Veel te warm, het werd zo'n 16C en geen regen. Wij gingen voor de 150km, hierin zaten aardig wat kasseienstroken (kon ik alvast wennen aan het feit dat mijn zwevende ribben een eigen leven gingen lijden en mijn handen en voeten gevoelloos zouden worden evenals andere lichaamsonderdelen) en 6 befaamde Ardenner heuvels (is een keer wat anders dan Ardenner-ham, hoewel je zitvlak na 6 uur ongeveer dezelfde aanblik heeft), dit waren:

De Leberg, deze kwam na 56 km op ons pad, is 950m lang en gem. stijgingspercentage van 4,2%, max 13,8%, maar bedekt met mooi asfalt.

De Pottelberg, deze kwam na 73km, is 1300m lang en gem. stijgingspercentage van 6,5% en max 7,5%. Dit was een hele mooie helling, liep mooi geleidelijk omhoog en kon ik met een hoge cadans van 95rpm nemen. Ging echt heel goed.
Guido komt boven op De Pottelberg.

De Taaienberg,530m lang en gem. stijgingspercentage van 6,6% en max 15,8%, kwam na 82 km en bestaat uit kinderkoppen die niet echt mooi in lijn liggen. Vanwege zijn geringe lengte kon ik er hard tegenop en ik kan me herinneren van het Omloop het Volk een paar jaar geleden, dat ik daar toen heel veel moeite mee had. Ging nu ook heel goed, lekker stevig door kunnen trekken.

De Eikenberg, 1200m lang met een gem, stijging van 5,2% en max 10%, ook kasseien en kwam na 87km. Een lange slopende beklimming omdat hij langer doortrekt dan in de 1ste instantie lijkt en ligt ook slecht. Hier trapte ik 2 jaar geleden mijn achterwiel en derailleur in de frieten.

De Wolvenberg, 645m lang 7,9% gemiddelde stijging met max 17,3% max.
Kwam na 91 km en is goed te doen, even stijl, maar op kracht te nemen.

De Molenberg, kwam na 100km en stijgt met 7% gemiddeld en max 14,2%, is 463m lang en bestaat uit kinderkoppen die helemaal rond en schots en scheef liggen in een soort van brandgang, zo smal is het daar.(was vorig jaar de eerste helling in De Ronde)


Kort na De Molenberg: Links, nog net te zien, Marty probeert al plassend de molen te laten draaien, maar deze stond er niet als gemaal.

Vooral het eerste uur is het heel goed opletten geblazen, veel drukte om smalle paden, mensen die denken dat ze alleen op de wereld zijn en je maar half inhalen en de rest afsnijden waarbij ze bijna je karretje in de poep rijden. "Sport verbroedert", maar op zulke momenten is mijn vocabulaire beperkt tot tal van woorden bestaande uit slechts 1 of 2 lettergrepen.
We vertrokken een beetje voorzichtig, het was tenslotte de eerste rit en het begrip "samen uit, samen thuis" staat tijdens zulke evenementen voorop, racen doe ik wel tijdens De Marmotte.
Er waren 3 bevoorradingen ingepland door de organisatie en wel na 36km, 75 km en 105 km die alle drie heel goed verzorgd waren, er was vanalles te verkrijgen en er stonden zelfs heren- en dames toiletten.


Er stond de hele dag een hele harde wind, maar door het slingerende parcours nooit lang van dezelfde kant, de laatste 50km op kop gereden van een groep van zo'n 10 a 12 man en even aan de boom geschu
d, het effect stemde me tevreden. Ik heb me tussen de hellingen in verder rustig gehouden, maar op de hellingen zelf en de kasseienstroken wilde ik me echt eens flink testen, de maximale hartslag was dan ook 173bpm. Ik heb er een goed gevoel aan over gehouden, ik sta weer een kleine tree hoger dan vorig jaar en ga met een goed gevoel de laatste 2 weken in voor De Ronde. De laatste 20km haalden we een renner in die op nostalgische wijze was uitgedost, een wolle trui, petje en een fiets van begin 1900.


Hij heet Dieter Gusse, is 33 jaar en komt uit Deinze.
Hij heeft op zijn antieke fietsen al 5 maal de RVV gereden en 1 maal Parijs Roubaix, een echte klassebak en Flandrien. Je moet maar eens kijken naar zijn website:

Uiteindelijk waren we na 5:39h netto rijtijd (145km, gem 26,6km/h en gem hartslag van 134bpm) weer bij de auto, een beetje moe maar heel voldaan.
Nog even naar het Wielercentrum Eddy Merckx om ons nummer in te leveren, waar je een borg van €5 voor terug kon krijgen of een T-shirt of een starterspakket van Isostar. Het werd het laatste want daar heb ik tenminste nog iets aan. We zijn niet meer blijven hangen, maar direct naar huis gegaan, want de finale van Milaan - San Remo was bezig die ik op het puntje van mijn stoel heb beleefd. Ik gunde het Tom Boonen, maar er stond geen maat op Freire.

Vandaag moest ik weer in de vroege , dus om 5:15h opgestaan, waar ik tegen alle gewoonte in een wekker voor nodig had. Het was weer een mooie fietsweek met ruim 413km achter de kiezen.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Angelo,

    Mooi verslag van een leuke rit. Pottelberg is gewoon La Houppe en dat is inderdaad een prachtige helling. Goed om te lezen dat je alweer een stap hebt gemaakt tov vorig jaar. De Marmotte wordt gewoon een gouden race dit jaar voor jou. Probeer met periodes wel goed uit te rusten anders ben je leeg en opgebrand voordat het echt moet gebeuren. Vorig seizoen was ik het voorbeeld van hoe het absoluut niet moest. Ik zou de week voor de ronde van vlaanderen niet al te veel meer doen als ik jou was. Vooralsnog ben je goed bezig hoor maar ook ik heb al gemerkt dat de koers ook voor een deel wordt gewonnen vanuit de luie zetel.

    Groeten,

    Angelo.

    BeantwoordenVerwijderen