vrijdag 5 februari 2010

Slapen

Afgelopen 2 nachten nachtdienst gehad, waarvan gisteren eentje van 12 uur.
Het waren fysiek de 2 zwaarste uit mijn arbeidsleven, de hele nacht gevochten tegen de slaap, ik kan je verzekeren dat een nacht dan heel lang duurt!
Dus 's nachts vechten tegen de slaap en overdag vrijwel niet kunnen slapen, je snapt wel wat dat met je lijf doet.

We hebben allemaal een soort van biologische klok , dit heeft de chique naam "het circadisch ritme".
Dit ritme regelt de vierentwintig uur durende biologische processen in ons lichaam en dus ook ons slaappatroon. Bij de mens is het zo dat een vermindering van licht via het oog doorgegeven wordt aan het deel van de hersenen waar dit circadisch ritme opereert. Dit werkt als signaal voor het lichaam dat de nacht begint en de rustfase kan beginnen. Dit verklaart dan ook het zogenaamde jet-leg gevoel wat ik heb gedurende de nachtdienst en het gevoel van overreden te zijn door een trein.
Ik ben dus niet zo'n beste slaper overdag als ik nachtdienst heb, maar er bestaan meer vormen van slaapproblemen.

Insomnia:

Hier gaat het om niet in slaap kunnen vallen of steeds wakker worden, vaak veroorzaakt door grote geestelijke of lichamelijke inspanning.

Narcolepsie
:

Hier gaat het om juist chronisch moe zijn overdag waarbij men in extreme mate zelfs een vorm van verlamming krijgt agv spierverslapping.

Myoclonus:

Hier gaat het om zgn "bewegelijke benen", je kunt dan soms je benen niet stil houden omdat dat een onbehagelijk, onrustig gevoel geeft, logisch dat je dan niet lekker kunt slapen. Ik heb hier zelf regelmatig last van en alleen bewegen helpt het gevoel weg te laten ebben.

Als we slapen gaan we door 4 verschillende fasen heen waarbij we steeds dieper gaan slapen. Na de vierde, diepste slaapfase neemt de intensiteit weer af totdat de REM (Rapid Eye Movement)slaap intrede doet. Tijdens deze fase beginnen we te dromen. Iemand kan makkelijk wakker worden gemaakt in deze periode en zal zich in dat geval ook meer van de dromen herinneren dan wanneer men wakker wordt tijdens een andere fase. Er is hoge hersenactiviteit in deze fase en hoge spierspanning voor iemand die slaapt, gedurende onze slaap hebben we meerder REM fases en totaal is dat ongeveer 15% van de tijd die we slapen. REM is voornamelijk bekend als de naam van een rockgroep die een toepasselijk lied hebben gemaakt "Daysleeper".Het is machtig mooi om iemand die tegen de slaap vecht te observeren, je hoofd valt dan bijna van je romp en je zou er bijna een whiplash aan over houden als je kin op je borst stuitert en vervolgens je achterhoofd tussen je schouderbladen. Een paar jaar geleden is er nog een programma geweest op TV waarbij diegen die het langst wakker bleef een grote geldprijs won. Je hebt het op een gegeven moment gewoon niet meer door dat je in slaap valt, zo had ik vroeger een collega die gewoon een paar keer weg viel terwijl hij de wacht over gaf. Het wereldrecord wakker blijven is overigens van , hoe kan het anders , een Amerikaan (Randy Gardner) die op 17 jarige leeftijd 264 uur (11 dagen en nachten) wakker bleef. Hij had op het laatst last van hallucinaties en kon niet meer normaal praten.

Slaap hebben we dus gewoon nodig om onze reserves weer aan te vullen en ook om ons geheugen te rangschikken. 8 uur per dag zou mooi zijn, maar dit is gemiddeld niet haalbaar voor mij.

Vanmorgen uiteindelijk, na het uitlaten van Lance, om 7:30h in mijn bedje beland en in 1 ruk door tot 12:15h geslapen. Even samen wat gegeten en vervolgens ,nog slaapdronken, op mijn Cervelo gesprongen voor uiteindelijk een rondje van 71km tegen 27,8 km/h gemiddeld. Lekker relaxt gereden, harstlag hoog D1 (gem.140), maar de benen voelden heel goed aan. Mijn gedachten zochten af en toe hun eigen weg (een beetje een trance gevoel)en de kilometers gingen zo gemakkelijk onder mijn wielen door. Als het weer een beetje meewerkt en ik een beetje uitgerust ben, doe ik zondag nog een duurrit.

1 opmerking:

  1. Hoi Angelo,

    Ik slaap overigens wel vrij goed na een nachtdienst maar de nachtdienst blijft een ramp. Jet leg gevoel is gewoon niet prettig. Een mens hoort gewoon te slapen in de nacht. Gewoon een enorme mafkees die het werken in de nacht heeft uitgevonden. Ik zie mezelf dit niet tot aan mijn pensioen doen in ieder geval. Wel klote als je dan ook nog eens niet goed kan slapen. Ik kan begrijp dat je dan het gevoel hebt te zijn overreden door een TGV.

    Groeten,

    Angelo.

    BeantwoordenVerwijderen